Keratine
Door De Raeymaekers Ines
Keratine is een structureel, taai en onoplosbaar vezeleiwit.
Het proteïne komt voor in haren, horens, nagels, klauwen, snavels, schubben, de epidermis bij de mens en vele dieren, membranen van eischalen, in zenuwweefsel en de baleinen van de walvis.
De buitenste cellaag bevat keratine waardoor de huid taai en waterafstotend is. Bij eeltvorming neemt het aantal cellen met keratine sterk toe. Deze cellen worden voortdurend afgestoten en vervangen door nieuwe.
Er zijn twee hoofdvormen van keratine
Alfa- keratine, dat voorkomt bij mensen en andere zoogdieren
beta- keratine, dat bij vogels en reptielen voorkomt
Door de gedraaide structuur van beta- keratine is deze harder dan alfa- keratine welke een spiraalvormige structuur heeft.
Bij de mens wordt keratine opgedeeld in
zachte keratine = pseudo keratine = cytokeratine: hoornlaag van de opperhuid
harde keratine: haren, nagels, …
De vorming van keratine vindt plaats in het epitheelweefsel. Nagels, haren, … groeien door en moeten bijgeknipt worden, deze structuren vallen dus niet uit.
Keratinemoleculen zijn gedraaid en vezelig en om elkaar gedraaid, waardoor ze fijne tussenliggende vezels vormen. Deze eiwitten bevatten de algemeen voorkomende aminozuren, maar verschillen hoofdzakelijk van andere draderige eiwitten door hun hoog percentage aan zwavelhoudende aminozuren, hoofdzakelijk cysteïne. De polypeptideketens zijn onderling door disulfide-bruggen met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat er een vrij stevige structuur. Deze keratinestructuren zijn onoplosbaar in water, zoutop-lossingen, verdunde zuren en verdunde basen bij kamertemperatuur. Ze weerstaan goed aan proteolytische enzymen en aan hydrolyse.
Ze vallen uit elkaar door mengsels die de S- en H-bruggen verbreken. Menselijk haar bevat ongeveer 14% cysteïne.
secundaire proteïne structuur
rechtsdraaiende alfahelix
3 alfahelixen die linksdraaiend om elkaar gewonden zijn en zo een superhelix vormen. De windingen van de spiraal zijn stabiel door intermoleculaire waterstofbruggen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Keratine
http://www.vob-ond.be/BIO%206%202004.htm
http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/602/616516/Chapter_24.html